Viata de mămică

Alimente interzise în timpul sarcinii

Sarcina este o perioadă de bucurie pentru viitoarea mămică, dar şi o perioadă în care trebuie să acorde o atenție sporită stilului de viață: alimentație, mişcare, sănătate.
Dacă înainte de sarcină nu ai avut un stil de viață sănătos, acum e momentul potrivit pentru a începe.

Sarcina aduce enorm de multe modificări în organismul unei femei, iar noi trebuie să îi asigurăm toți nutrienții necesari pentru a putea susține creşterea sănătoasă a bebeluşului. Asta nu înseamnă că trebuie să mâncăm dublu, ci trebuie să mâncăm sănătos. S-a demonstrat că abia în trimestrul al treilea o femeie însărcinată are nevoie să mănânce cu 30% mai mult decât în mod normal. Evident, depinde de fiecare sarcină în parte, iar medicul sub monitorizarea căruia ne aflăm ne poate îndruma şi oferi sfaturi cu privire la alimentație.

E foarte important de ştiut că există o listă de alimente care sunt de evitat sau sunt total interzise în timpul sarcinii, deoarece pot afecta sănătatea mamei sau a copilului.

Alimente interzise/de evitat în timpul sarcinii:

1. Ou crud sau fiert moale
Oul crud sau fiert moale poate conține Salmonella. Se recomandă gătirea oului astfel încât atât albuşul cât şi gălbenuşul să devină solide.
Mare atenție atunci când mâncați în oraş: maioneza, tiramisu, diferite creme, bezele, mousse-urile, toate conțin ou crud.

2. Lactate nepasteurizate
Lactatele nepasteurizate pot conține Listeria, o bacterie ce determină o toxiinfecție alimentară destul de puternică care poate fi fatală pentru făt sau nou-născut. De evitat sunt brânzeturile moi: feta, Brie, Camembert, Gorgonzola, blue cheese.

3. Carnea nepreparată termic
Carnea care nu a fost suficient preparată termic poate duce la toxoplasmoză sau la alte toxiinfecții alimentare.

4. Sushi
Peştele şi fructele de mare crude pot fi o sursă de paraziți şi bacterii foarte periculoase. Se recomandă prepararea termică foarte bine înainte de a le consuma.

5. Mezeluri/Produse crud-uscate sau afumate
Acestea pot conține bacteria Listeria de care spuneam şi mai sus. Se pot consuma dacă sunt preparate până când sunt fierbinți (prăjite saula cuptor).

6. Germeni cruzi
Nu se recomandă niciun fel de germeni cruzi. Bacteriile pot intra în semințe înainte ca germenii să crească şi apoi acestea nu mai pot fi îndepărtate, oricât de bine speli germenii. 

7. Peşte care conține mult mercur
Carnea de rechin, peştele spadă, macroul sunt peşti care conțin cantități mari de mercur. Consumat des, poate conduce la asimilarea mercurului în sângele mamei şi transmiterea acestuia către bebeluş. Mercurul poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al fătului.

8. Suc de fructe nepasteurizat
Deşi pare un aliment sănătos, sucul proaspăt de fructe poate conține bacterii precum Salmonella sau E.coli.

9. Alimentele bogate în vitamina A sunt recomandate cu moderație, retinolul în exces putând influența dezvoltarea fătului.

10. Alcoolul şi cafeaua
O cafea pe zi nu face niciun rău, important este să nu abuzăm de aceasta.
Alcoolul este recomandat să fie evitat.Medicul meu ginecolog mi-a zis aşa: se poate consuma un pahar de vin la o petrecere, dar este total interzis să consumăm băuturi care conțin mult alcool: vodka, wiskey, scotch etc. Eu am băut câte o cafea din când în când pentru că am avut tensiunea foarte mică întreaga sarcina. Vin nu am băut, am zis să fiu mai catolică decât papa. 😅

Cel mai important este să avem o alimentație sănătoasă, cu o igienă riguroasă a alimentelor şi o preparare termică corespunzătoare.

O zi cu zâmbete!🤗

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *