Viata de mămică

Diversificarea bebeluşului

Diversificarea bebeluşului este şi va rămâne un subiect controversat cât timp medicii vor continua să recomande diferite scheme sau abordări.
Există medici la curent cu recomandările OMS privind diversificarea şi medici care încă recomandă sucul de portocale şi supa de morcovi de la 4 luni.

Sunt atât de multe informații referitoare la diversificare că e aproape imposibil pentru o proaspătă mămică să nu se simtă confuză şi depăşită de situație.
Recomand în primul rând să ne consultăm cu medicul copilului şi apoi să ne informăm din surse oficiale. În Ghidul de prevenție OMS volumul 6 (recomand să îl citiți cu atenție) găsim aproape toate informațiile de care avem nevoie atunci când ne pregătim pentru diversificarea bebeluşului.

Mie mi-a fost frică să încerc autodiversificarea (mă gândeam cu groază că se îneacă copilul), dar nici nu am mers după scheme de introducere a alimentelor.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă introducerea tuturor categoriilor alimentare încă de la 6 luni. Aşa că am început timid cu piureuri din legume, după o săptămână am introdus şi carnea tocată mărunt, mărunt, apoi şi fructe, lactate şi cereale, totul bio şi pregătit acasă.
Pe la 8 luni Nicolas gustase aproape toate alimentele, deja renunța la piureuri şi prefera alimentele bucăți. Deci, relaxează-te, chiar dacă începi cu piureuri, copilul tău va mânca şi bucăți la un moment dat.

Chiar dacă sunt norocoasă şi am un bebeluş mâncăcios, am învățat că diversificarea se face cum vrea copilul până la urmă: sunt zile în care nu pune gura pe carne şi zile în care ar manca doar mere şi morcovi. Trebuie doar să îi ascultăm şi să ne ghidăm după nevoile lor. Pot să îi gătesc eu 3 feluri de mâncare, dacă el vrea să mănânce pâine goală, va mânca pâine goală.

Principalele recomandări ale OMS privind diversificarea:
– toate grupele alimentare se pot introduce de la vârsta de 6 luni (aici eu aş sublinia cu mare atenție în cazul copiilor alergici);
– fără sare până la 2 ani;
– fără zahăr până la 2 ani;
– miere după 1 an (atenție la sursa, există riscul de botulism);
– fără prăjeli, afumături, mezeluri etc.;
– laptele animal se foloseşte în preparate şi nu înlocuieşte laptele matern/laptele praf până la vârsta de 1 an;
– nu există o ordine de introducere a alimentelor;

Deşi nu am ales varianta autodiversificării eu am citit şi cartea Diversificarea naturală, de Gil Rapley şi Tracey Murkett care mi-a oferit o imagine de ansamblu şi m-a convins să abordez diversificarea ceva mai relaxată.

Diversificarea nu trebuie să fie un moment stresant nici pentru bebeluş, dar nici pentru mamă. Din punctul nostru de vedere, scopul a fost ca Nicolas să mănânce mâncare gătita (adaptată conform recomandărilor de mai sus) pentru a putea mânca toți împreună la masă aceeaşi mâncare. Şi facem asta de când Nicolas avea aproximativ 11 luni.

Aşa că, asculați-vă copilul şi diversificare relaxată!

PS: diversificarea poate fi începută în jurul vârstei de 6 luni, când copilul prezintă semnele că este pregătit, în niciun caz la 4 luni.

O zi cu zâmbete!🤗

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *