Viata de mămică

Tummy time sau joaca pe burtică

Tummy time este, aşa cum spune şi denumirea, timpul petrecut de bebeluş pe burtică atunci când este treaz şi este crucial pentru dezvoltarea bebeluşului.
Tummy time ajută bebeluşul să îşi dezvolte muşchii gâtului, spatelui şi umerilor, necesari pentru a putea atinge etapele de dezvoltare. Întărirea acestor categorii de muschi are un impact major în capacitatea copilului de a se rostogoli, târî şi chiar ridica.
Academia Pediatrilor din America recomandă punerea copilului la somn pe spate şi la joacă pe burtică.

Când pot pune bebeluşul pe burtică? Tummy time poate începe încă din momentul în care vii cu copilul acasă de la spital, cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Mie mi-a fost frică primele zile să îl aşez pe burtică, dar după o săptămână am început tummy time inițial cu câteva minute. Scopul este să ajungi la aproximativ 1 oră pe zi până la vârsta de 3 luni, timp împărțit în mai multe perioade. Noi am început cu 1-2-3 minute dimineața la trezire şi repetam de câteva ori pe zi.

Cum poți face tummy time fun?
Sunt bebeluşi cărora nu le place să stea pe burtică, dar având beneficii enorme pentru dezvoltarea lor fizică putem face să fie distrctiv pentru a îi obişnui.
Trucuri:
1. Aşază o oglindă în fața lor pentru a se descoperi. Poți sta langă el şi să mimezi emoții în oglindă.
2. Oferă-i jucării cu diferite texturi pe care le poate atinge şi manipula sau jucării zornăitoare.
3. Aşază-te şi tu pe burtă în fața lui şi cântă-i sau ajută-l să îți pipăie fața.
4. Există salteluțe speciale pentru tummy time cu texturi sau jucării, sau poți face chiar tu acasă.

Şi nu uita, cu cât începem tummy time mai devreme cu atât mai repede îl va accepta copilul ca fiind o normalitate.
Nu ştiu dacă are legătură sau nu, dar Nicolas a petrecut foarte mult timp în poziția pe burtică şi nu a întâmpinat nici o dificultate în atingerea milestones-urilor: la 3 luni jumătate se rostogolea, la 5 luni stătea câteva secunde în fund nesusținut, la 6 luni mergea de-a buşilea, la 7 luni s-a ridicat în picioare, la 8 luni urca pe scări în 4 labe, la 10 luni şi jumătate mergea în picioare nesusținut.

Voi când ați început tummy time-ul?

O zi cu zâmbete!🤗

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *